Clicky

Ce produse sunt necesare pentru protejarea unei terase din lemn

0

Pentru ca o construcție din lemn aflată la exterior să reziste cât mai mult trebuie ales lemnul potrivit, construită corect și protejată împotriva soarelui și a intemperiilor. Fiecare dintre aceste aspecte sunt la fel de importante. Degeaba ai ales lemnul potrivit dacă apa băltește pe el. De asemenea, nu ai făcut nimic dacă ai investit o mulțime de bani pentru a construi corect, dar folosești materiale de finisare alese la întâmplare sau pentru că ți-a spus un prieten că a dat pe masa din bucătărie și arată bine și acum, după 20 de ani.


De curând am fost întrebată care sunt materialele și etapele pentru a finisa o terasă din lemn de rășinoase folosind un sistem pe bază de apă. Proprietarul terasei alesese acest sistem pentru că nu dorea mirosul și inflamabilitatea presupuse de produsele pe bază de solvenți. Cred că subiectul poate fi de interes pentru mulți dintre voi, profesioniști sau amatori, de aceea am să-l dezvolt mai jos.

Apa și soarele, inamicii lemnului aflat la exterior

La exterior, lemnul trebuie protejat de soare și de apă. Soarele atacă suprafața lemnului și-i schimbă culoarea, iar apa persistentă poate duce la putrezirea lui. De aceea un finisaj de calitate trebuie să devieze razele soarelui, să nu lase apa să pătrundă și să permită scurgerea ei. Găsiți aici cele mai importante reguli pentru construcțiile din lemn de la exterior.

Aliatul în lupta cu soarele sunt pigmenții conținuți în produse. De aceea nu există lacuri pentru exterior perfect transparente și incolore. Pigmenții aflați în suspensie în stratul de lac sau lazură reflectă și deviază razele soarelui. Cu cât cantitatea de pigment este mai mare, cu atât este mai bine. Este motivul pentru care rezistența cea mai mare la exterior o dau vopselele.

Lemnul a crescut cu apă și are o afinitate pentru ea. De aceea trebuie acoperit cu materiale care țin apa departe. Dacă va avea posibilitatea, va absorbi apă ceea ce va duce la putrezirea lui în timp. Apa care băltește, care nu se scurge creează condițiile pentru formarea mucegaiului. Așa apare aceea culoarea neagră vizibilă pe gardurile și acareturile de la țară. Dacă nu este îndepărtat și are condiții prielnice de dezvoltare (umezeală), mucegaiul va duce în final la putrezirea lemnului. Pe lângă produse care să permită scurgerea rapidă a apei, trebuie adoptate soluții constructive care să nu lase apa să stagneze și să permită aerului să circule pentru a usca umezeala rămasă în urma precipitațiilor.

Ce conține un sistem de finisare hidrodiluabil pentru exterior și care este ordinea de aplicare

Pentru a avea o rezistență cât mai bună în timp este bine să folosiți produse profesionale. Adică acele sisteme făcute special pentru a proteja lemnul la exterior. Spun sisteme pentru că nu este vorba de un singur produs aplicat în straturi succesive ci de mai multe produse care, aplicate corect, asigură protecția de lungă durată a lemnului.

Un sistem pe bază de apă complet pentru exterior cuprinde izolator, impregnant, grund și lac sau vopsea. Pe piață, mai ales în magazinele de bricolaj, există produse care spun că le conțin pe toate cele de mai sus, acele lazuri 3 în 1. Cu siguranță conțin ceva din fiecare dintre ele, dar acel produs minune care să facă bine tot ce face fiecare dintre produsele menționate nu există. Este un compromis făcut în favoare aplicării mai ușoare, dar acest lucru vine cu scăderea rezistenței în timp. Calitatea tradusă în durabilitate crescută se obține folosind sistemul complet și respectând tehnologia de aplicare.

Izolatorul se folosește când lemnul ce trebuie acoperit este taninos (stejar, salcâm, meranti, mahon). Am văzut aici ce se poate întâmpla dacă un astfel de lemn nu este izolat înainte de vopsire. Este primul strat care se aplică. Lemnul de rășinoase, cum este cazul terasei de la care am pornit, nu are nevoie de izolare. Sunt însă situații când nodurile conțin rășină care ar putea afecta culoarea unui finisaj deschis. În acest caz nodurile pot și înlocuite cu crengi sau izolate. Găsiți aici soluții de izolare a nodurilor.

Impregnanții (unii le spun și lazuri, dar diferiți de cea de mai sus) sunt soluții pentru colorarea și protecția lemnului. Conțin amestecuri de coloranți și pigmenți rezistenți la lumina directă și la radiația UV și uneori, substanțe insectofungicide. Se aplică ca prim strat pe lemn când nu există risc de schimbare a culorii sau peste stratul de izolant. Dacă lemnul se vopsește nu este nevoie de un prim strat de impregnant care să-l coloreze. În acest caz, impregnantul se folosește doar dacă conține substanțe insectofungicide.

Unele firme au în ofertă impregnanți cerați pentru exterior. Aceștia sunt diferiți de impregnanții obișnuiți având conținut de ceară. Sunt folosiți acolo unde durabilitatea nu este prima dintre cerințe și este singurul produs care se aplică, în 2-3 straturi. Un astfel de finisaj trebuie refăcut anual, maximum după 2 ani, dacă anotimpul nu a fost ploios, nu au fost vânturi persistente, iar aerul nu este sărat.

Grundul este aplicat peste impregnant. Nu este o etapă obligatorie, dar după părerea mea, este mai ușor de lucrat cu sistemul grund-lac decât aplicând 2-3 straturi de lac și din acest motiv rezultatele sunt mult mai bune. Grundul dă consistență peliculei și se șlefuiește mai ușor, permițând obținerea unor suprafețe mai fine. Alternativa este un lac/vopsea astfel formulat încât să poată fi aplicate mai multe straturi succesive. În cazul unul finisaj opac, care folosește vopsea, folosirea grundului duce și la reducerea costurilor.

Lacul/vopseaua reprezintă stratul final care se aplică peste grundul șlefuit și desprăfuit. Sunt materialele care vin în contact direct cu soarele și intemperiile de aceea conțin pigmenți, iar întinderea peliculei este foarte bună astfel încât apa să se scurgă foarte repede și ușor. Grundul, lacul și vopseaua pentru exterior au elasticitate bună ceea ce permite lemnului să varieze dimensional fără ca stratul de finisaj să crape.

Am, de mai bine de 20 de ani, ferestre cu rame din lemn de stejar stratificat finisate cu un sistem hidrodiluabil complet. În tot acest timp, o singură dată au fost șlefuite superficial și s-a mai aplicat încă un strat de lac, ca tratament de prevenție. Arată perfect și acum, iar la acest lucru au contribuit materialele de finisare de bună calitate, aplicarea corectă a întregului sistem și soluția constructivă bine aleasă.

Recomandări pentru un finisaj cât mai rezistent

Mai jos, câteva aspectele cărora trebuie să le acordați atenție pentru a avea un lemn protejat pentru o lungă perioadă de timp:

  • șlefuirea lemnului – pregătiți corect lemnul înainte de aplicarea primului strat. Șlefuirea corectă asigură aderența straturilor ulterioare, șlefuirea mai ușoară între straturi și un aspect plăcut.
  • șlefuiți între straturi – pe lângă aspectul neplăcut, fibra ridicată a lemnul poate contribui la scăderea rezistenței în timp deoarece este o cale de pătrundere a umidității. De asemenea, contribuie la creșterea asperității suprafeței și scurgerea mai înceată a apei.
  • nu diluați grundul/lacul/vopseaua mai mult de 5% – apa va fi absorbită de lemn și va face ca fibra să se ridice și mai mult. De obicei astfel de produse sunt gata de utilizare. Chiar dacă par foarte groase, este o vâscozitate aparentă care permite aplicarea în verticală fără să apară scursuri (produse tixotrope – găsiți aici explicația).
  • nu aplicați straturi foarte groase – chiar dacă materialele sunt elastice, un strat foarte gros are șanse mari să crape în timp și astfel protecția să fie compromisă.
  • optați pentru finisaje mate – luciul este mai puțin rezistent la acțiunea soarelui. Agentul de mătuire din lac contribuie și el la devierea razelor UV.
  • verificați din timp în timp aspectul suprafețelor, mai ales înainte de perioadele reci cu umiditate persistentă. Dacă observați cea mai mică fisură, șlefuiți ușor și aplicați încă un strat subțire de lac. Nu așteptați ca apa să pătrundă sub peliculă pentru că atunci protecția este compromisă. Trebuie îndepărtat tot și finisajul refăcut.
  • folosiți produse de întreținere – se aplică ușor și prelungesc viața finisajului.

Sper să vă fie de folos informațiile de mai sus. Dacă aveți completări sau întrebări, lăsași-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *