Clicky

Cum redai luciul inițial mobilei mătuite

0

Este o problemă cu care se confruntă mulți dintre voi, pentru că întrebarea apare destul de des în comentariile articolelor ce au ca subiect finisarea mobilierului. De curând am primit o întrebare asemănătoare legată de mătuirea unei tăvi pentru servit. Chiar și mobilierul sau obiectele care nu au acel luciu foarte înalt, numit și luciu oglindă, își pierd în timp din strălucire, căpătând un aspect mai mat, tern și trist. Ca orice lucru nou și mobila are un aspect mai proaspăt la început, aspect care încet-încet dispare și apare o patină a vremii care nu este pe placul tuturor. În majoritatea cazurilor, nu este un fenomen radical care să necesite refacerea obiectului ci doar mici intervenții care țin mai mult de întreținerea mobilierului sau obiectelor vopsite sau lăcuite.


De ce se pierde aspectul de nou și luciul inițial

Pare paradoxal, dar atât întreținerea, cât și neglijarea mobilei poate duce la dispariția luciului inițial. Asta nu înseamnă că indiferent ce faceți nu puteți păstra aspectul plăcut al mobilierului. Sunt sigură că există proprietari de mobilă veche care mă pot contrazice. Dar uneori, excesul de zel sau folosirea incorectă a materialelor are efecte contrare față de ceea ce ne dorim.

Praful din aer și particulele de grăsime sunt combinația care duce la dispariția în timp a luciului. Împreună formează o peliculă care nu se mai ia doar ștergând praful cu o cârpă uscată. Cel mai bine se vede pe mobilierul din bucătărie, dar nu doar acolo există particule de grăsime în aer. Din când în când și restul mobilierului are nevoie de o curățare mai intensă care să ducă la îndepărtarea pojghiței fine de murdărie. Limitarea doar la ștergerea uscată a prafului va duce în timp la îmbâcsirea mobilierului și la pierderea luciului, a aspectului proaspăt.

Un alt motiv pentru care se pierde luciul este folosirea pentru curățare a materialelor abrazive. Micile particule dure zgârie foarte fin pelicula de lac sau vopsea, suficient cât să-i afecteze luciul. Chiar și particulele de praf pot face acest lucru sau cârpele sau lavetele dure folosite pentru curățenie. Pentru mobilier de folosesc întotdeauna cârpe moi de bumbac, cele provenite de la vechile tricouri de bumbac de bună calitate fiind cele mai potrivite. Luciul mobilierului este datorat peliculei de vopsea sau lac care reflectă lumina și este cu atât mai înalt cu cât pelicula este mai netedă, fără denivelări și imperfecțiuni. Apariția zgârieturilor foarte fine, uneori chiar invizibile cu ochiul liber, strică pelicula și implicit luciul.

Luciul poate fi afectat și de produsele de întreținere speciale. Spray-urile pentru mobilă conțin ceruri dure care, pulverizate direct pe mobilier, se întăresc și sunt mai greu de lustruit. Produsul trebuie pulverizat pe o lavetă sau cârpa, iar curățarea și lustruirea mobilierului se face cu acea lavetă.

Pierderea luciului este însoțită uneori de albirea sau scorojirea lacului. Se poate întâmpla de la folosirea repetată a unei mese pentru călcarea rufelor, de la dizolvanți chimici, stagnarea apei o perioadă îndelungată pe suprafața respectivă, băuturi alcoolice sau produse foarte acide scurse pe mobilier.  În acest caz afectarea stratului de finisaj este mai profundă și pentru remediere trebuie îndepărtat stratul afectat și refăcut finisajul parțial sau total. Despre revopsirea mobilierului găsiți informații aici.

Ce putem face

Dacă este vorba de murdărie acumulată în timp, mobila trebuie spălată. Despre curățarea mobilierului cu apă și detergent de vase sau soluție de săpun am vorbit de multe ori și cred că sunt puțini acum cei care cred că acest lucru va duce la albirea mobilierului. Totuși am să mă repet spunându-vă că mobila trebuie spălată din timp în timp cu apă și un detergent neagresiv și fără particule abrazive. Mobila se spală cu laveta înmuiată în soluție și stoarsă bine, apoi cu laveta doar cu apă curată, iar imediat după spălare, se șterge cu o cârpă moale de bumbac, curată și uscată și se lasă să se zvânte bine înainte de a pune deasupra obiecte care ar împiedica uscarea și ar facilita stagnarea apei.

Dacă nu aveți mobilă cu luciu înalt, după spălare aplicați un strat fin de ceară transparentă de mobilă pe toată suprafața spălată. Găsiți ceară în orice magazin de bricolaj, uneori chiar și în supermarket-uri. Lăsați 10-15 minute și lustruiți apoi cu o cârpă moale de bumbac. Mobilierul va căpăta un luciu satinat foarte plăcut. Metoda are efect și pe mobilierul semilucios sau mat care este foarte fin zgâriat de materiale abrazive.

Dacă luciul s-a pierdut din cauza zgârieturilor foarte fine, iar mobilierul a avut luciu oglindă, aveți nevoie de puțin mai multă pricepere pentru a-l reface pentru că trebuie polișat. Polișarea este o șlefuire foarte fină care are ca rezultat îndepărtarea părții afectate a stratului de lac sau vopsea. Aveți nevoie de o mașină orbitală de șlefuit (cu mișcări circulare) sau o bormașină, discuri de pâslă și soluții abrazive foarte fine, cu granulația de la 1000 în sus. Este bine să folosiți succesiv 2 tipuri de abraziv, întâi 1000, apoi 3000 pentru a îndepărta mai repede stratul afectat. ATENȚIE! Nu folosiți materiale abrazive pentru metal, sunt mult prea dure. Folosiți din cele speciale pentru lac sau rășină epoxidică, pe care le găsiți la distribuitorii de materiale abrazive sau la cei de lacuri și vopsele. Pentru a va face mâna încercați pe un obiect mai mic sau o suprafața mai ascunsă. Aveți grijă să nu insistați foarte mult timp într-un singur loc pentru să suprafața se poate supraîncălzi. Lacurile sunt termoplastice și se pot înmuia.

Atenție la materialele de întreținere

Pentru a nu strica mobilierul folosind materiale de întreținere trebuie să știți și să respectați câteva reguli:

  • nu folosiți materiale abrazive pe suprafețe vopsite sau lăcuite
  • nu pulverizați spray-ul de întreținere ce conține ceară direct pe suprafață mobilierului
  • dacă soluțiile sunt pe bază de apă, nu le lăsați să băltească pe suprafețe lăcuite sau vopsite
  • nu folosiți substanțe pe bază de alcool sau solvenți organici fără să le testați înainte pe o suprafață ascunsă a mobilierului
  • citiți întotdeauna eticheta și instrucțiunile de folosire

Pentru întreținerea mobilierului încercați să folosiți materiale naturale sau amestecuri pe care să le faceți singuri. Găsiți mai multe informații aici și aici. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *