Mobilierul vine în contact cu lucruri, obiecte sau ființe, ajungând să împrumute mirosurile acestora sau mirosul spațiului în care se află. În timp mirosurile se amestecă și uneori rezultatul este destul de neplăcut. Și mai neplăcut este dacă mobilierului respectiv i se schimbă destinația sau schimbă proprietarul. Pentru noua întrebuințare sau noul proprietar mirosul poate fi atât de deranjant că se poate ajunge la abandonarea lui. Ce ar trebui făcut pentru a nu pierde o mobilă încă rezistentă? Găsiți în continuare câteva idei.
Cum poate căpăta mobilierul mirosul neplăcut
Mirosurile neplăcute din mobilier pot apărea din mai multe cauze: materialele folosite la fabricare, modul de utilizare, modul de depozitare, folosirea îndelungată, utilizarea intr-un spatiu neaerisit, umed și cu miros specific. La fixarea mirosurilor contribuie și tipul finisajului sau specia lemnoasă. Finisajele în strat subțire și lemnul cu porii mari facilitează fixarea lor. Cu toate că există materiale absorbante ce pot fi folosite cu succes în mai multe situații este greu de găsit o metodă universal valabilă care să împrospăteze ușor și simplu mirosul mobilierului.
Mirosul mobilei vechi vine de la folosirea ei în medii umede (miros de mucegai), de la animalele de companie, folosirea în spații unde s-a fumat frecvent, depozitarea unor lucruri cu miros specific (pantofi) sau de la folosirea îndelungată și depozitarea în spații închise. Mirosul intră în porii lemnului sau în stofa tapițeriilor și ajunge să persiste chiar dacă se folosesc materiale obișnuite de curățare.
Îndepărtarea mirosului din mobila nouă
Dacă mobila este făcută din PAL cașerat sau melaminat de slabă calitate, mirosul degajat prin muchiile fără cant aplicat (sertare, polite – acolo unde structura interioară a PAL-ului este vizibilă) este foarte persistent și chiar periculos pentru persoanele mai sensibile. Mirosul este dat de formaldehida liberă care iese din panou. La un PAL de bună calitate mirosul este aproape imperceptibil și dispare în câteva săptămâni. La cel de slabă calitate este foarte puternic și se simte și după ani de zile (atunci când se deschide un sertar, de exemplu). Pentru a evita o astfel de situație, când comandați mobila cereți PAL cu emisia de formaldehidă în clasa E1 sau E0.5 și căntuirea tuturor muchiile libere ale elementelor decupate din placa originală. Despre formaldehidă aflați mai multe aici.
Mobila nouă poate degaja și miros de solvent. Este de la adezivi sau produsele de finisare folosite. Din fericire, în ultima vreme, datorită obligativității fabricilor de a reduce consumul de compuși organici volatili (COV), se folosesc tot mai puțin materiale pe bază de solvenți organici, acestea fiind înlocuite cu materiale ce au ca solvent apa.
Substanțe și tehnici care ajută la îndepărtarea mirosului
Pentru îndepărtarea mirosurilor din mobila folosită se folosesc substanțe absorbante sau care acoperă sau neutralizează mirosurile. Dar înainte de toate, nu subestimați proprietățile apei și ale săpunului. Sunt mulți care consideră că mobila nu se împacă bine cu ele și că se pot strica iar lacul se albește și se scorojește dacă intră în contact cu apa. Nu este așa! Apa nu trebuie să băltească, dar dacă este curățată cu o cârpă înmuiată și stoarsă bine, mobila nu este în pericol. Pentru siguranță, ștergeți apoi toate suprafețele cu o cârpă uscată. În apa cu săpun sau detergent de vase se pot pune câteva picături de uleiuri esențiale. Cele mai bune rezultate se obțin cu uleiuri de lămâie și menta pentru că mirosul rămas este unul foarte proaspăt. Despre curățarea mobilei vechi puteți găsi mai multe informații aici.
Bicarbonatul de sodiu (praful de copt) este un absorbant foarte bun. El se presară pe canapelele urât mirositoare, se lasă o perioadă și apoi se aspiră. Operațiunea poate fi repetata de mai multe ori. Tot bicarbonat poate fi pus și în sertarele care au miros. Se pune într-un bol și se lasă 1-2 săptămâni, după care este împrospătat. După 1-2 luni mirosul dispare. Cafeaua – boabe, măcinată sau zaț, brichetele de cărbune ca atare sau înfășurat în hârtie de ziar (clasică, nelucioasă) sunt și ele folosite pentru absorbția mirosurilor neplăcute din sertare sau dulapuri.
Dintre produsele clasice de curățare cele mai eficiente sunt cele care îndepărtează mirosurile provenite de la animalele de companie.
Kava is a unified mulipurpose theme with tons of options, features, innovative tools, high-quality images, top-notch plugins and many other elemets. Add multiple WooCommerce widgets presented as pre-designed modules and equip your store with breathtaking widgets and elements.
Soluția finală
Dacă nu reușiți să împrospătați mirosul mobilierul, soluția finală ar fi, după spălare, șlefuirea și ceruirea părților din lemn. Șlefuirea ajută la îndepărtarea stratului superficial, impregnat cu mirosurile neplăcute. Ceara va bloca în interior mirosurile rămase, va da un aspect plăcut și un miros proaspăt. Folosiți ceară obișnuită pentru mobilă sau ceară de albine amestecată cu ulei de in. Încălziți puțin ceara înainte de aplicare și amestecați-o cu câteva picături de lămâie sau ulei esențial de lămâie și/sau mentă. După aplicare, lăsați câteva ore ca ceara să intre bine în lemn și să se întărească, dupa care lustruiți cu o carpă moale de bumbac. Mobilierul va rămâne cu un tușeu plăcut iar mirosul va fi unul proaspăt.
Sper să vă fie de folos informațiile și să vă ajute să păstrați sau să refolosiți piese vechi de mobilier. Dacă știți și alte metode de a îndepărta mirosurile din mobila veche, împărtășiți-le și nouă. Sunt sigură că vor fi mulți care vă vor mulțumi.